Tegner hus med sjel

I 25 år har Marit Pettersen i Martehus lekt med blyanten og tryllet frem det ene huset etter det andre. Hun legger sin sjel i arbeidet og mener dette smitter over på husene.
– Jeg er opptatt av å skape lune og varme hus som gjør at folk føler seg ­velkomne. Det skal gi en god følelse å krysse dørterskelen, sier Pettersen, som liker store og gode rom, med mye lys. En god peis tegnes gjerne inn som husets hjerte.

Også balansen mellom form og funksjon er viktig.

– Det handler om å få både praktiske og fine hus. Når dette harmonerer blir husene best, sier Pettersen.
Hustegning har hun fått inn fra barndommen av. Faren både tegnet og bygde hus, og han satt ofte foran tegnebrettet i kjelleren, og det er i farens ånd hun har bygd opp selskapet. Martehus er forøvrig oppkalt etter hennes første barnebarn.

– Far var en stor inspirasjonskilde og det er vel ikke helt uvanlig at barna tar ­etter foreldrene. Å tegne hus er morsomt og inspirerende, sier Pettersen. Selv kan hun få ideer til nye hus hvor som helst og når som helst, gjerne midt på natta.
Tidligere har trehusene vært helt dominerende, men nå satser Martehus også på mur. I denne katalogen finner du fire eksempler på denne type hus.

Alle Martehusene er tegnet for hånd. Pettersen liker følelsen av å bruke blyant og papir, gjerne sammen med kundene.

– Vi har mange gode hus i katalogen, men som regel bruker vi dem bare som et utgangspunkt. Hvert hus blir unikt, og arbeides frem i samarbeid mellom kunden og meg. Det handler om at kundene skal få et hus tilpasset dem selv, sier Pettersen. Alle tomtene er ulike og huset må passe inn på tomten. Uterom, utsikt og solforhold påvirker også det endelige resultatet. Det lønner seg å planlegge godt på forhånd.

– Folk må kose seg med husbyggingen, og gjerne bruke litt ekstra tid. Da blir resultatet best, sier Pettersen.

Martehus - Becki
Martehus - Eiril